top of page

Фотосесия на новородено бебче

През първите седмици бебето се променя много бързо и много скоро то вече не е онова малко, сгушено човече. Това прави снимките на едно новородено безценен спомен. Благодаря ви, че сте избрали мен да създам, заедно с вас и вашето бебче, произведения на изкуството, които да красят стените на вашия дом за години напред и да ви радват вечно. От личен опит, като майка на две дечица, знам, че в първите дни, родителите са доста притеснени и за това ще се радвам да обсъдя с вас всяка подробност свързана с фото дебюта на вашето мъниче, за да се чувствате максимално спокойни и уверени, че сте направили правилния избор с избора си на бебешки фотограф за най-ценното попълнение на вашето семейство.

3S8A4734.jpg
3S8A9608.jpg

Какво да очаквате

Сесиите се провеждат в моето уютно студио, което се намира в гр. София. Студиото е с всички удобства за вас, чисто и проветрено е винаги като имам отделна зала, която е специално за снимане на новородени бебоци. Когато имам сесия на новородено се поддържа перфектната препоръчителна температура, за да е максимално комфортно и безопасно за вашето бебче да бъде разсъблечено. Разполагам с чай, кафе и вода за родителите. Всяка една сесия планирам индивидуално и много внимателно. Отделям време на всеки детайл, за да се получи красива и уникална сама по себе си сесия, за да е напълно безопасно за вашето най-ценно създание и за да се чувства то и вие спокойни и в приятна атмосфера. Всичко, до което ще се докосва бебчето ви, включително моето облекло, се почиства внимателно и специално за вашата сесия. Текстилите се перат с бебешкия Sano Maxima, а вълнените материи и играчици се дезинфекцират с уред с пара. Този вид сесии отнемат доста време, тъй като се водим по бебчето, а то често има нужда да бъде гушкано, хранено и успокоявано. По-голямата част от сесията минава в приспиване и нагласяне. С годините съм минала редица специализирани обучения и съм придобила нужните и изключително важни умения да позирам новородените по напълно безопасен за тях начин. Всички пози, в които ще поставям вашето бебе са безопасни и аз умея да ги постигам правилно и безопасно. Тъй като се водя от бебчето, ако то не заспива добре или е по-неспокойно и се стряска при допир и шум, тогава не прибягвам до по-комплексни пози. Обикновено сесиите отнемат между 2.5 и 5 часа, в зависимост от състоянието на бебенцето и състава на вашето семейство. Аз правя всичко с бебчето. Вие само го кърмите, ако е на кърма. Сесиите на новородени са дългички, но времето минава бързо. Ще си говорим, ще си починете. Не рядко мамите си подремват, а татковците отиват да си свършат някаква работа или си носят лаптоп да работят. В случай, че имам нужда от съдействие - да придържате някъде или да стоите до бебчето докато си взема нещо, което ми е нужно, тогава само ще ви безпокоя.

Как става записването

Когато една бъдеща майка се свърже с мен, записвам предполагаем термин на раждане. Всеки месец отделям определен брой дни само за новородени. Тъй като тези сесии са ограничени, а с голямо търсене, за запазване на място се внася капаро от 100лв, което в последствие се приспада от стойността на вашата сесия. Силно препоръчително е да се свържете с мен още преди вашето мъниче да се е появило, за можем спокойно да обсъдим всичко свързано с осъществяването на вашата сесия и да мога да планирам време за нея. Поемам ангажимент към вас само след внесено капаро, което е нужно да внесете до на 3 работни дни. В случай, че имате технически проблем, моля информирайте ме.  

Разпределям дните според това кое бебче се е родило кога, така че да е най-благоприятният момент за снимаме за всяко от тях. Нужно е да ми пишете възможно най-скоро след като родите, а ако се знае, че ще е цезарово сечение, да ми кажете датата. Най-добре е сесията да се проведе между 5-10 ден тъй като тогава бебчето спи повече,  все още не са започнали коликите, по-гъвкато е и като цяло е по-спокойно. Разбира се,  добре дошли сте и с по-голямо бебче, но тогава има риск то да не е толкова кооперативно и сесията да е по-продължителна. По-големите новородени вече са открили, че могат да се протягат, да ритат и да ръкомахат, което прави позирането им по-трудно. Освен това спят много по-леко и кратко, а много често са тръгнали и коликите. Имала съм повече от чудесни резултати и с по-големи бебчета (до 3 месеца), но това, което можем да постигнем с голямо бебче е много индивидуално и изключително зависи от конкретното бебенце. 

3S8A4676-web.jpg

Инструкции за подготовка

Силно препоръчително е да направим сесията по-скоро след раждането, когато бебчето спи повече и все още не са тръгнали коликите. 

 

След като вашето мъниче се роди ще ви помоля да ми пратите малко информация за него. Ще ми е нужно да знам колко сантиметра и колко грама е, за да предвидя какво ще му стане и в кои реквизити ще се побере комфортно. Ще ви помоля и за снимка, за да видя нюанс на кожата и косичката. Също така, с вас ще обсъдим ориентировъчния режим на бебчето ви - как се храни, кога спи, както и всякакви други специфики - примерно някои повръщат след ядене, за други може да е противопоказно поставяне в определени пози и др. 

 

Снимам сесиите на новородени предимно сутрин с начален час между 9 и 11ч., защото тогава като цяло са по-спокойни. Нужно е началото на сесията да съвпада с времето, по което се храни бебчето. Новородените нямат изграден режим, но горе-долу ще можете да прецените. Ако яде в 9:00, пристигате в 9:00, храним и снимаме. Ако яде в 10:00, съответно. В редки случаи има бебенца, които не заспиват веднага след като се нахранят, а будуват малко. Ако вашият случай е такъв, тогава нахранете бебчето у дома и тръгнете веднага към студиото. В този случай, обаче, е нужно бебчето да не е облечено с нищо, което минава през главата. В идеалния случай да е по памперс и завито в пелена. Ако не сте от София, но раждането е в града, тогава можем да направим сесията в деня на изписването. Има бебоци, които будуват сутрин, а спят по-добре на обяд/следобяд. В тези случаи можем да започнем и в по-късен час, но моля ви, при определянето на началния час нека приоритет бъде бебчето и режимът му. 

Най-важното за успеха на сесията ви е бебчето да не се е наспало преди да дойдете при мен (да сте го/я занимавали поне  час-два) и да се нахрани непосредствено преди да снимаме. МНОГО е ВАЖНО да НЕ СЕ Е НАСПАЛО, за да заспи хубаво за снимките и сесията да мине по-неусетно за него и по-бързо. Дори и да спят нон-стоп вкъщи, когато биват пипани  и намествани, бебоците усещат и се ококорват или противодействат на опитите да бъдат наместени, защото вкъщи спят необезпокоявани. Това е валидно всеки път, дори и за бебчета, които се будят трудно, за да се нахранят. 

Ако бебчето е на адаптирано мляко, тогава носете за поне още няколко хранения. На сесиите хапват много и искат често. Имам ел. кана, за да стоплим на водна баня, ако е нужно. Ако е на кърма, внимавайте с какво се храните няколко дни преди сесията, избягвайте газообразуващи храни и напитки, както и кафе/шоколад.

 

Носете биба/биби! Нужна ми е за успокоение ако съм го позирала и се разбуди/разплаче. Носете дори ако не ги предпочита.

 

Няколко дни преди сесията оставяйте бебчето без дрехи за малко, за да свикне с това да е голичко и го докосвайте и галете докато е без дрешки. Вечерта преди сесията изкъпете косичката. Косата на новородените се омазнява много бързо и много лъщи на снимки ако не е изкъпана. Ако кожата на бебенцето се бели, мажете я с крем няколко дни преди сесията, но в деня на сесията, моля, не мажете лицето с нищо и не ползвайте олио за тялото.

 

Семейните снимки са може би най-ценните ви спомени. За това е хубаво да са стилни и вечни. Подберете внимателно тоалетите ви с таткото (и ако има братче/сестричка). Ще се радвам заедно да ги обсъдим или да предложа нещо от гардероба на студиото. Подберете нежни и ефирни материи в неярки тонове, без шарки, надписи и разсейващи елементи. Координирайте се цветово. Почти винаги снимам от кръста нагоре, освен ако не сте голямо семейство с повече братчета и сестричета. Хубаво е да знам с какво ще сте облечени, за да се подготвя адекватно за семейните кадри. Моля обърнете внимание и на вашия маникюр - най-добре е да сте с безцветен лак, френски маникюр или цвят, който не е прекралено ярък. Не слагайте натрапчиви бижута и аксесоари, те само ще отвлекат погледа от най-важното - бебчето.

Моля напишете ми какви цветове предпочитате да включа във вашата сесия, както и ако има цвят, който не харесвате.

Старая се да направим семейните снимки по- в началото на сесията, когато има братче/сестричка. След това повечето татковци отиват да си свършат нещо, за да не чакат (ако желае, бащата е добре дошъл да остане.) и отвеждат по-голямото детенце, за да не се изнерви при чакането. Вариант е и тати и по-голямото детенце директно да дойдат в края на сесията и да завършим с общите снимки. 

3S8A3161.jpg
bottom of page